Algemene Informatie

Spokentocht Nieuw Schoonebeek

De spokentocht in Nieuw Schoonebeek wordt eens in de zoveel jaar georganiseerd door een aantal verenigingen uit Nieuw Schoonebeek. Tezamen met zo’n 247 vrijwillige spoken en onder begeleiding van licht- rook-, geluid- & geureffecten bezorgen ze u een onvergetijke avond.

Op deze pagina vindt je diverse informatie over de spokentocht. Kom ook eens terug. De pagina zal regelmatig geupdate worden.

Houd ook de facebookpagina van Nieuw Schoonebeek in de gaten. Hier zullen we het laatste nieuws plaatsen.

Mocht je alsnog vragen hebben. stuur dan gerust een mailtje naar spokentocht@nieuwschoonebeek.com

Inhoudsopgave

Klik op een knop hieronder om snel naar het gewenste onderwerp te gaan of scroll gewoon rustig naar beneden

Tijdens de tocht wordt u een gratis broodje worst aangeboden door:

Ticketverkoop !UITVERKOCHT!

[UPDATE]: Zoals verwacht zijn de tickets razendsnel uitverkocht. Er zijn dus geen tickets meer verkrijgbaar. Ben je toch nog opzoek naar tickets of heb je er juist 1 over omdat je alsnog verhinderd bent? Ons advies is om dan een oproep te plaatsen op onze facebook evenementenpagina.

In totaal zijn er 800 tickets beschikbaar voor de spokentocht. Echter is de vraag voor tickets wel 2 tot 3 keer zo groot. Er zullen helaas dus veel personen teleur gesteld worden.

Omdat het evenement is voor en door Nieuw Schoonebekers hebben we daarom besloten om eerst een voorverkoop te houden waarbij per Nieuw Schoonebeeks adres maximaal 4 tickets gekocht kunnen worden. 

We vertrouwen erop dat de bewoners uit Nieuw Schoonebeek daarbij rekening houden met de schaarse en niet meer tickets kopen dan ze daadwerkelijk nodig zijn.

Bij aanschaf van de tickets (ook via derden) gaat men akkoord met de algemene voorwaarden zoals deze op deze website en op de achterzijde van de tickets vermeld staan. Het lopen van de tocht is ten allertijde op eigen risico 

 

Foto en film  

Nu bijna iedereen in het bezit is van een smartphone is het opnemen van beelden en het delen van je ervaringen doormidden van foto- en videomateriaal tegenwoordig voor veel mensen een automatisme. Echter kan dit tijdens de spokentocht ook makkelijk hinder of spoilers veroorzaken. Zoals je zult begrijpen is een groot deel van de tocht afhankelijk van het zorgvuldige gebruik van licht(effecten) en verrassingselementen. Het gebruik van een flitser, (zak)lamp of het het hinderlijk filmen of fotograferen zal de ervaring van je de groep waarin je loopt flink verpesten. Ook is het spoileren van momenten tijdens de tocht erg vervelend voor de bezoekers die later vertrekken en voor de vrijwilligers waarvan hun act verklapt is. Tijdens de tocht worden er, door de organisatie aangestelde professionals, foto- en filmbeelden gemaakt die pas na afoop beschikbaar zullen zijn.

Wij willen het maken en delen van foto’s en filmpjes niet verbieden. Wel
vinden we het belangrijk dat de tocht voor iedere deelnemer en vrijwilliger een geweldige en dezelfde ervaring zal zijn. Beeldmateriaal maken mag; maar houd je wel aan de onderstaande regels.
Deelnemers die zich niet aan deze regels houden zullen uit de tocht worden verwijderd.

  • Deelnemers mogen enkel met een smartphone foto- en videobeelden maken. andere (digitale) Camera’s worden bij vertrek afgenomen en in bewaring gehouden.

  • Gebruik van een flitser of (zak)lamp is ten strengste verboden. Bij constatering zal deelnemer onmiddellijk verwijderd worden uit de tocht.

  • Het maken van foto’s en filmpjes van acts of andere onderdelen van de tocht die voor verrassing moeten zorgen is niet toegestaan.

  • Maak je beelden altijd zo dat andere deelnemers of spoken er zo min mogelijk van merken.

  • Vraag altijd eerst toestemming als je een foto met een deelnemer of vrijwilliger wil maken of online wil delen.

  • Het maken van beelden bij of van decorstukken die niet direct betrokken zijn bij een act of verrassingselement is geen probleem. Raak de decorstukken nooit aan!

  • Het verkopen of verspreiden van beelden van de spokentocht voor eigen gewin is zonder toestemming van de organisatie verboden.

  • Tag bij het delen op facebook en twitter altijd de pagina @nieuwschoonebeek.

  • Gebruik bij het online delen op social media altijd de hashtag: “#SpokentochtNS“, #Spokentocht Nieuw Schoonebeek” of een variant hierop.

 

Inschrijven & Vertrektijden

De gelukkige deelnemers die een ticket hebben weten te bemachtigen voor de spokentocht dienen zich tussen 18:30 en 22:00 in te schrijven.

Bij de inschrijving krijgt je een groepsnummer vertrektijd medegedeeld. De vertrektijden liggen tussen 19:00 uur en 24:00 uur.

Binnen een periode van 5 uur dienen er 800 deelnemers te vertrekken. Dit betekend dat er elke 5 minuten een groep van 15 personen zal vertrekken. Hierin wordt een strak schema aangehouden. Deelnemers zijn er dan ook persoonlijk voor verantwoordelijk dat ze ten alle tijden gereed zijn voor vertrek en op de aangegeven vertrektijd gereed staan bij het vertrekpunt.

Mocht een deelnemer alsnog te laat verschijnen bij het vertrekpunt dan kunnen wij niet garanderen dat we deze op een later tijdstip opnieuw kunnen inplannen.

 

De vertrektijd kan door omstandigheden afwijken van de tijd die bij inschrijving is aangegeven. Zorg daarom dat je voor vertrek dan ook altijd compleet met je groep in de dorpshoeve aanwezig bent en schrijf je niet in voordat je groep compleet is (inschrijven tot uiterlijk 22:00 uur!).

Om de veiligheid van alle deelnemers en spoken te waarborgen is het gebruik, het onder invloed zijn en het in bezit hebben van alcoholhoudende dranken en/of andere verdovende middelen strikt verboden. Bij vertrek zullen deelnemers gefouilleerd en beoordeeld worden. Wordt bij het vertrekpunt of tijdens de tocht ongewenste middelen of gedrag geconstateerd dan wordt de deelnemer per direct de toegang ontzegd of uit de tocht gehaald.

Ook personen die onder lichte invloed verkeren kunnen deelname ontzegd worden. Houdt dus rekening met het drankgebruik voor vertrek!

Deelname is ten alle tijden op eigen risico. Deelnemers dienen dan ook op de hoogte te zijn van de algemene voorwaarden en gaan bij aanschaf van de ticket akkoord met deze voorwaarden.

 

KINDEREN <12 JAAR

AFTERPARTY

Mogen kinderen van 12 jaar of jonger de spokentocht  lopen, en zo ja, is dit verstandig?

Er is geen leeftijdsrestrictie bij de spokentocht. Iedereen van elke leeftijd mag meelopen. Wel staat in de voorwaarden dat kinderen onder de 12 jaar altijd onder begeleiding van een verantwoordelijke volwassene de tocht moeten lopen. Denk hierbij aan de verhouding 2 tot 3 kinderen onder begeleiding van 1 volwassene. Houd er rekening mee dat bij twijfel over de leeftijd, zowel van de volwassene als het kind, altijd om legitimatie gevraagd zal worden.

De vraag of het verstandig is om jonge kinderen mee te laten lopen kunnen wij als organisatie niet beantwoorden. Uw kinderen vallen onder uw verantwoording en de organisatie is niet aansprakelijk voor zowel materiële, fysieke als psychische schade. Elk kind is anders en u als opvoeder kunt het beste inschatten of het verstandig is om uw kind mee te laten lopen.

Mocht u overwegen om met uw kind de tocht te lopen dan is het wellicht verstandig om vroeg op de avond te starten. Rond 19:00 uur zal het nog niet compleet duister zijn. Indien u twijfelt zou u ook uit voorzorg een ticket kunnen kopen. We verwachten een grote vraag naar tickets, u zou deze dus ongetwijfeld alsnog kunnen verkopen mocht u besluiten dat uw kind alsnog de tocht niet zal lopen.

Mocht je nog vragen hebben dan kunt je altijd een mailtje sturen naar spokentocht@nieuwschoonebeek.com.

Tijdens het wachten tot je verrektijd of na afloop van de tocht (uiteraard afhankelijk van je verrektijd), hoef je je niet te vervelen. Op de afterparty van de spokentocht zal de partyband “de Moeflons” alle deelnemers en belangstellenden vermaken.

De entree is gratis en je hoeft niet in het bezit te zijn van een kaartje voor de spokentocht om toegang te krijgen.

Feestband Moeflons is ontstaan rond 1975 en is “na wat wisselingen” de laatste jaren uitgegroeid tot een  strakke en dampende feestband, ze hebben dan ook een goede en gevestigde naam in het feest, evenementen en bruiloftscircuit.

ZOALS ZE ZELF AL ZEGGEN:

“NIKS IS TE GEK, ALLES KAN EN FEEST ZAL HET WORDEN”

 

Geschiedenis

Ver in de vorige eeuw, in de jaren tachtig, is de Nieuw Schoonebeekse spokentocht ontstaan.  Herman Schepers, voormalig  jeugdwerker in de gemeente Schoonebeek, bedacht dat een leuke invulling van een vrijwilligersavond zou zijn om een griezeltocht te organiseren.

Deze eerste aanzet tot de latere bekende Nieuw Schoonebeekse Spooktochten, speelde zich af in Weiteveen. In het toenmalig clubhuis aan de Biewengaweg. De vrijwilligersavond bleek een geweldig succes waardoor de initiatief nemers besloten de tocht uit te breiden

Jeugdsoos Rumah Pemuda, Tienerwerk en Jongerenwerk Schoonebeek staken de koppen bij elkaar en de eerste spooktocht in huidige vorm was in oktober 1990 een feit. Vanaf de jeugdsoos bij De Westerendse werden met een boerenkar de groepen weggebracht. Met gebruik van fakkels werd de route gelopen. Gedragsregels voor de spoken waren nog niet waardoor het er tijdens de tocht soms gevoelig aan toe ging. Er werd duchtig geknepen, gevoeld en geprikt.  Menigeen hield die avond “de de broek niet droog”.

De jaren daarop sloten steeds meer verenigingen en groepen zich aan bij de organisatie, want men had al snel in de gaten dat meedoen net zo leuk is dan meelopen. Onderhand had de “Nieuw Schoonebeekse Spokentocht” al zoveel naam en faam opgebouwd, dat bij de 3e Griezeltocht in 1994 de kaartjes al ver van te voren waren uitverkocht. Met bussenvol kwamen diverse personeelsverenigingen van buitenaf naar Nieuw Schoonebeek om zich de stuipen op het te laten jagen

Na evaluatie moest de organisatie bij de daaropvolgende Spooktochten nieuwe regels betreffende de kaartverkoop opstellen. Bijvoorbeeld: niet meer kaarten dan gezinsleden, voorverkoop alleen voor Nieuw Schoonebeekers en beperkte aanschaf van kaarten. Op het laatst bleef er uiteindelijk ook nog weleens een kaartje voor een buitenstaander over. En de zwarte handel in kaartjes tierde welig. Want onze zuigelingen, peuters, kleuters, gehandicapte, bejaarde en zieke dorpsbewoners verkochten hun kaartje graag aan de hoogste bieder. En zo gebeurde het dat menig liefhebber van spooktochten van buiten het dorp toch nog het grote geluk kende om deelgenoot te mogen zijn van de tocht der tochten! Welliswaar tegen vaak een flink hogere toegangsprijs.

In 1996 had de spooktocht al zoveel naam en faam ontwikkeld dat ook de openbare bibliotheek zich bij de organisatie aansluit om een educatieve wending aan het geheel te geven. De basisschoolkinderen werden al ver van te voren lekker bang gemaakt met verplichte heksenketellectuur. En peuters en kleuters werden wekenlang uit griezelboeken voorgelezen.

Liefhebbers van muziek konden hun hart ophalen aan de uitgebreide griezelmuziek die met regelmaat door het dorp schalde.

Langzamerhand werd het tweejaarlijkse gebeurtenis een te groot evenement. Dit wil overigens niet zeggen dat het doodbloedde. Na de Se editie in 2001 werd besloten dat het haalbaar moet zijn om er een 5 of 6-jaarlijkse gebeurtenis van te maken. Dit hielt in, dat na 2006, en 2011 op zaterdag 4 november 2017, opnieuw een Spokentocht in Nieuw Schoonebeek zal plaatsvinden. Met dank aan de diverse deelnemende verenigingen, vriendengroepen en individuen die belangeloos ook dit jaar weer de schouders onder zo’n enorme klus willen zetten.